Wat doet u met uw nalatenschap?
Iedereen heeft een nalatenschap. Dat zijn alle bezittingen en schulden die u achterlaat wanneer u overlijdt. De nalatenschap wordt verdeeld onder uw erfgenamen. Wilt u zelf bepalen wie uw erfgenamen zijn? Dan heeft u een testament nodig. Belangrijk is om dit testament goed up-to-date te houden. Een echtscheiding, kinderen met uw nieuwe partner of het veilig stellen van kapitaal voor uw kleinkinderen kunnen redenen zijn om uw testament aan te passen. Uit cijfers van het Centraal Testamentenregister (CTR) blijkt echter dat ruim drie miljoen testamenten ouder zijn dan tien jaar.
De wettelijke verdeling
Wanneer u geen testament hebt opgesteld, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en op welk deel zij recht hebben. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, wordt de erfenis verdeeld over uw partner en uw kinderen. Uw kinderen kunnen hun erfdeel pas opeisen als uw partner ook overlijdt. Hebt u geen partner of kinderen, dan gaat alles naar uw ouders, broers en zussen en hun kinderen. Als u samenwoont bent u volgens de wet geen erfgenamen van elkaar.
Wat regel ik met een testament?
Wilt u zelf bepalen wie uw erfgenamen zijn? Dan heeft u een testament nodig. Hierin legt u zaken vast, zoals wie uw erfgenaam is of wie juist niet en aan wie u bepaalde persoonlijke spullen wilt nalaten. U kunt iedereen aanwijzen als erfgenaam of geld nalaten aan een goed doel of vereniging. Met een testament kunt u dit volgens uw eigen wensen laten vastleggen.
Hieronder treft u een aantal belangrijke zaken die u kunt regelen in een testament:
- Wie uw erfgenamen zijn en welk bedrag of spullen bepaalde mensen of instellingen krijgen.
- Door het opnemen van een uitsluitingsclausule legt u vast dat alles wat de erfgenamen ontvangen privébezit van hen wordt en blijft, ook na een echtscheiding.
- Wie u eventueel wilt onterven. Gaat het om uw kinderen of kleinkinderen dan behouden zij wel recht op hun legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat ze zouden erven volgens de wet. Ook uw partner kunt u onterven, maar deze houdt wel recht op passende verzorging. De kantonrechter bepaalt zo nodig wat hieronder valt.
- Een voogdijbepaling opnemen voor minderjarige kinderen. Daarin staat wie uw kinderen gaat verzorgen en hun vermogen gaat beheren wanneer beide ouders zijn overleden.
- Een bewind opnemen voor erfgenamen die te jong zijn of niet in staat zijn om zelf de verantwoordelijkheid voor hun financiën te dragen, bijvoorbeeld door ziekte, verminderd geestelijke vermogen of verslaving.
- U kunt een executeur benoemen, die uw testament gaat uitvoeren, en welke taken hij of zij krijgt.
- Door het opnemen van belastingbesparende regelingen kunt u regelen dat de te betalen erf- en inkomstenbelasting voor uw erfgenamen zo gunstig mogelijk uitpakt.
Up-to-date
In 2003 is het erfrecht ingrijpend gewijzigd en in 2010 de successiewet. Wit u weten wat de mogelijkheden zijn in uw (nieuwe) situatie en of hoe het zit met de verschuldigde erfbelasting van uw erfgenamen? Voor vragen en advies in uw persoonlijke en financiële situatie kunt u terecht bij de notaris. Die kan u advies geven over de mogelijkheden en legt uw wensen vast in een notariële akte. De notaris meldt uw testament aan bij het Centraal Testamentenregister. U kunt uw testament op ieder moment laten aanpassen.
Meer informatie
Lees de brochure ‘Hoe regel ik mijn nalatenschap?’ op notaris.nl (http://www.notaris.nl/uw-nalatenschap-regelen)
Bron
De KNB is de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, waar alle (kandidaat-)notarissen verplicht bij zijn aangesloten